Nu är det äntligen dags för årets upplaga av Astronomins dag och natt! I helgen, den 18-19 oktober, arrangeras evenemang på en massa orter över hela landet. Under denna rymdiga festival bjuds alla intresserade in till programpunkter såsom rymdvisningar på vetenskapcentra, roliga workshops för hela familjen och spännande föreläsningar. Det finns något för alla!

Varje år arrangeras Astronomins dag och natt av Svenska astronomiska sällskapet tillsammans med en mängd lokala arrangörer för att bjuda in allmänheten till rymdevenemang runt om i landet. Det finns programpunkter för alla, både stora och små.

– Att besöka ett arrangemang är inte bara ett fantastiskt tillfälle att lära sig mer om rymden utan även ett sätt att komma i kontakt med andra som som delar intresset för astronomi och rymdfart, säger Katja Lindblom, samordnare för Astronomins dag och natt.

Årets tema för Astronomins dag och natt är Människan i rymden, ett aktuellt tema med mycket spännande på gång. Tidigare i år fick vi ta del av Marcus Wandts resa till den internationella rymdstationen, ISS, och inom snar framtid planeras resor till månen och på sikt även till Mars. Utforskandet av rymden innebär många möjligheter och utmaningar, men också lärdomar som vi har stor nytta av här på jorden, vår plats i rymden. 

Några urplock i programmet är:

  • Rymdhelg på 2047 science center i Borlänge med planetarievisningar och mycket mer
  • Rymdvisningar i Wisdome och workshops på Visualiseringscenter C i Norrköping
  • Fotoutställning med rymden i fokus: Space – A Visual JourneyFotografiska i Stockholm
  • Träna som en astronaut på Tom Tits Experiment i Södertälje 
  • Flera observatorium har öppet för allmänheten, bland annat Slottskogsobservatoriet i Göteborg, Bifrost-observatoriet i Mariestad, Tycho Brahe-observatoriet i Malmö och observatoriet i Kiruna

Det finns många fler programpunkter! Utforska hela programmet på: www.astronominsdag.se/program, eller ladda ner ett program i pdf-format här.

Den 18 och 19 oktober visas vårt fantastiska universum upp över hela Sverige! Välkomna!